ACADEMY OF TRUCK ACCIDENT ATTORNEYS 2024 Advanced Program March 20 - March 22, 2024 Hilton Charlotte Uptown • Charlotte, NC

$D E L T A | \vee |$

	Wednesday, March 20, 2024	
TIME	TOPIC	SPEAKER
3:30pm – 7:00pm	Registration	
7:00pm – 8:00pm	Welcome Reception	
	Sponsored by The Forge Companies	
	Thursday, March 21, 2024	
TIME	TOPIC	SPEAKER
7:30am – 8:30am	Breakfast in Exhibit Hall Sponsored by Clifton Creations	
SECTION	I THEME: WORK ZONE CRASH CASES & CRASH RECONST MODERATOR: Michael Leizerman	RUCTION
8:30am – 9:00am 30 min	Introduction to Work Zone Crash Cases and Traffic Control Planning	Maxey Scherr
9:00am – 9:30am 30 min	Key Documents and Discovery in the Work Zone Crash Case	Matthew Wright
9:30am – 9:45am 15 min	Sponsor Speaker	
9:45am – 10:25am 40 min	Trial Examples and Real World Applications	Michael Leizerman
10:25am – 10:45am 20 min	Refreshment Break in Exhibit Hall Sponsored by Otas Economic Consulting	
10:45am – 11:05am 20 min	MUTCD – From the Lawyers Perspective	Joe Camerlengo
11:05am – 11:45am 40 min	Direct Exam Demonstration: MUTCD – Traffic Control Plan, Advanced Warning Requirements, Traffic Control Device Design and Use Considerations - Driving Automation Considerations - Fixed Road Work Construction Site vs. Emergency Road Work	Richard Cannon Joe Camerlengo
11:45am – 12:15pm 30 min	Preparing For and Deposing the Defense Crash Reconstruction Expert in Work Zone Cases	Michael Cowen
12:15pm – 12:45pm 30 min	Challenging Defense Crash Animation and Crash Simulations	Tom D'Amore
12:45pm – 1:50pm	Lunch in General Session Sponsored by HMR Servicing	
	SECTION THEME: HUMAN FACTORS MODERATOR: Dan Buba	
1:50pm – 2:30pm 40 min	Direct Exam Demonstration: Human Factors for the Truck Crash Trial Lawyer; Perception-Reaction Time (PRT) and Factors That Alter PRT; Line of Sight; Illumination and Conspicuity; and Looming Concepts	Kevin Rider Adewale Odetunde
2:30pm – 2:50pm 20 min	Human Factors – From the Lawyers Perspective	Adewale Odetunde
2:50pm – 3:00pm	Sponsor Speaker	

DELTA $|\vee|$

Thursday, March 21, 2024 (continued)

3:00pm – 3:30pm	Proving the Looming Case	Danny Ellis
30 min		
3:30pm – 3:50pm	Refreshment Break in Exhibit Hall	
20 min	Sponsored by Medquest/Record Reform	
3:50pm – 4:20pm	Proving the Sitting Duck Shoulder Parking Case	Deena Buchanan
30 min		
4:20pm – 4:50pm	Driver Behavior; In-Vehicle Distractions; Cell Phones;	Kate Harvey-Lee
30 min	Infotainment; Driver Fatigue	-
5:00pm – 6:00pm	Happy Hour in Exhibit Hall	
	Sponsored by Physician Life Care Planning	

Friday, March 22, 2024					
TIME	TOPIC	SPEAKER			
7:30am – 8:30am	Breakfast in Exhibit Hall				
	Sponsored by Focus Graphics				
	SECTION THEME: TELEMATICS, PRODUCT LIABILITY				
	MODERATOR: Kate Harvey-Lee				
8:30am – 9:10am	Direct Examination Demonstration: Telematics Technology -	Adam Grill			
40 min	What are the Systems Being Used? Who are the Major Service	Christy Childers			
	Providers? What Menu of Services? What Data is Standard?				
	What Data is Optional? What do the Reports Look Like?				
9:10am – 9:30am	Telematics – From the Lawyers Perspective	Christy Childers			
20 min					
9:30am - 10:00am	Digital Preservation and Discovery Issues Pertaining to	Ed Ciarimboli			
30 min	Telematics and Dash Camera Videos				
10:00am – 10:10am	Sponsor Speaker				
10 min					
10:10 am – 10:40am	Electronic Discovery and ESI	Larry Simon			
30 min					
10:40am – 11:00am	Refreshment Break in Exhibit Hall				
20 min	Sponsored by RoadProof				
11:00am – 11:45am	Forward Collision Avoidance; Automatic Emergency Braking	Kent Emison			
45 min	Product Liability Consideration				
11:45am – 12:15pm	Proving the Truck Underride Case	Randi McGinn			
30 min					
12:15pm – 1:20pm	Lunch in General Session				
	Sponsored by Priority Responsible Funding				
	SECTION THEME: BIOMECHANICS				
MODERATOR: Bryan Bradley					
1:20pm – 2:20pm	Biomechanics; Forensic Applications of Epidemiology and	Dr. Michael Freeman			
60 min	General and Specific Causation.				
2:20pm – 2:50pm	Direct Exam Demonstration – Biomechanics	Dr. Michael Freeman			
30 min		Robert Collins			
2:50pm – 3:10pm	Biomechanics – From the Lawyers Perspective	Robert Collins			
20 min					
3:10pm - 3:30pm	Integrating it All; Closing Remarks; Program Concludes	Michael Leizerman			
20 min		Kate Harvey-Lee			