## ACADEMY OF TRUCK ACCIDENT ATTORNEYS 2023 Annual Symposium

September 27 - September 29, 2023 Atlanta Marriott Marquis • Atlanta, GA



## TRACK TWO

Т	hursday, September 28, 2023 - TRACK TWO - ROOM A70	06	
TIME	TOPIC	SPEAKER	
7:30am – 8:30am	Breakfast in Exhibit Hall	Atrium B-C	
	Sponsored by The SPI Group		
SCIENCE SECTION (accident recon, human factors)  MODERATOR: Joe Fried/Michael Cowen			
8:30am – 9:00am	Speed Analysis – When Can Speed be Determined, How is it	Dean Nance	
30 min	Determined and How do Experts Fudge	Dean Nance	
9:00am – 9:30am	Line of Sight and Time Distance Analyses Explained (with	Tom Langley	
30 min	examples)		
9:30am – 9:40am	Unleash the Power of Non-Recourse Litigation and Medical	Brett Findler	
10 min	Funding to Maximize Case Value, Damages & Courtroom Victories		
9:40am – 10:10 am	Perception and Reaction Time Explained (including all factors	Mike DiTallo	
30 min	affecting it and the Muttart model). How Experts Fudge		
10:10am – 10:30am	Refreshment Break in Exhibit Hall	Atrium B-C	
20 min	Sponsored by Dynamic Safety	Lia atla Colinson	
10:30am – 11:00am 30 min	Know the Limits of Collision Mitigation Systems. It's Not	Heath Spivey	
11:00am – 11:20am	Something You Want to Find Out by "Accident" Understanding Crash Avoidance Maneuvers	Kevin Rider	
20 min	(also comments on Perception Reaction Time and Looming)	Keviii Kidei	
11:20am – 11:40 am	Conspicuity-Assessing and Documenting Lighting Conditions	Kevin Rider	
20 min	and Nighttime Sight Distances		
11:40am - 12:30 pm	Science of Nighttime Driving and Crashes	Dean Nance	
50 min	Conspicuity, assessing whether brake lights or running lights were	Tom Langley	
	operating, overdriving headlights, high beam low beam, nighttime	Mike DiTallo	
	hazard perception and sight distance)	Kevin Rider	
40.00 4.00	Long to Consequent to Dispersion of the Consequence	Heath Spivey	
12:30pm – 1:30pm	Lunch Sponsored by Physician Life Care Planning	Atrium A	
PUTTING SCIENCE TO WORK IN YOUR CASE			
4.20 0.40	MODERATOR: Dan Buba	Ctove Leind	
1:30pm – 2:10pm 40 min	Sitting Duck Cases (Shoulder Parking)	Steve Laird	
2:10pm – 2:50pm	Distraction and the Trucking Case	Larry Simon	
40 min			
2:50pm – 3:30pm	Building the Fatigue Case	Jeff Burns	
40 min			
3:30pm – 3:50pm	Refreshment Break in Exhibit Hall	Atrium B-C	
20 min	Sponsored by CloudLex		
3:50pm – 4:30pm	What You Should Know About Loading Cases	Tim Whiting	
40 min	Strategies for Maximizing Non Catastrophia Casas	Adewale Odetunde	
4:30pm – 5:10pm 40 min	Strategies for Maximizing Non-Catastrophic Cases	Auewaie Oueluilde	
5:30pm – 6:30pm	Happy Hour sponsored by Baron & Budd	Atrium B-C	
0.00pm	Trappy Trout oponion of by baron a bada	, taliani b	
5:25pm – 6:45pm	New Trucking Lawyers Division Meeting & Reception	Meeting Room	
	OPEN TO LAWYERS HANDLING TRUCK CASES FOR 5	A601	
	YEARS OR LESS Sponsored by RGK Consultants		





Friday, September 29, 2023 - TRACK TWO - ROOM A706			
TIME	TOPIC	SPEAKER	
7:30am – 8:30am	Breakfast in Exhibit Hall	Atrium B-C	
	Sponsored by Evidence Solutions		
TAKING THE TRUCKING CASE TO TRIAL			
MODERATOR: Tim Whiting/Kevin Swenson			
8:30am – 9:00am	Preparing the Case and Team for Trial (What to do in the 60	Michael Cowen	
30 min	Days Before Trial)		
9:00am – 9:40am	Deposition is Trial – Getting the Clips that Win	Sach Oliver	
40 min			
9:40am – 9:50am	Medical Billing Experts – Determining Usual, Customary and	Jeffrey Craig	
10 min	Reasonable Rates		
9:50am – 10:30am	Simplifying Your Case	Joe Fried	
40 min			
10:30am – 10:50am	Refreshment Break in Exhibit Hall	Atrium B-C	
20 min	Sponsored by Advocacy Digital Media		
10:50am – 11:20am	Effective Use of Motions in Limine	Morgan Adams	
30 min			
11:20am – 11:50am	Closing Argument Jury Charges – The Psychology of	Tom Metier	
30 min	Selecting and Presenting		
11:50am – 12:20pm	Handling the Experts: Discovery, Deposing, Motions, Trial	Kate Harvey-Lee	
30 min			
12:20pm – 1:20pm	Lunch Sponsored by Legacy International	Atrium A	
1:20pm	Rejoin General Session/Track 1		