ACADEMY OF TRUCK ACCIDENT ATTORNEYS 2023 New Trucking Lawyers Division Bootcamp

March 29 - April 1, 2023 • The Mirage, Las Vegas

Wednesday, March 29, 2023

TIME	TOPIC	SPEAKER
5:00pm - 8:00pm	Conference Registration	
	Registration Desk across from Montego A	

Thursday, March 30, 2023

8:00am – 9:00am	Breakfast in Exhibit Hall Sponsored by: Dynamic Safety Montego ABC	
TIME	TOPIC	SPEAKER
9:00am – 9:15am	Welcome and Overview General Session-Montego F	Joe Fried Michael Leizerman Pete Kestner Christy Childers
9:15am – 10:00am 45 min	Understanding the Transportation Cycle – the Players, Causes of Action, Black Letter Law General Session-Montego F This lecture will explain the transportation cycle, how it works, what players are involved, what the roles are of each player, and how the players interact in the movement of freight. This lecture will also cover why this knowledge is important in the development of strategies in trucking cases.	Matthew Wright
10:00am – 10:45am 45 min	Identifying the Standards of Care in Trucking and Broker/Shipper Cases General Session-Montego F This lecture will cover the rules applicable to trucking and broker/shipper cases, including the Federal Motor Carrier Safety Regulations, the Commercial Driver's License Manual, government publications such as the FMCSA Safety Management Cycle documents and USDOT Preventable Accident Manual, industry standards such as truck driving school textbooks, training materials, trucking company driver manuals, and preventable accident manuals. The faculty member will demonstrate how to use the rules in a case that is different from the fact pattern. The faculty member will show the power of layering—using multiple anchors to prove that the rule is well-established.	Brian Mohs
10:45am – 11:05am 25 min	Refreshment Break Montego ABC	
11:05am – 12:05pm 60 min	Breakout Session: Reviewing Fact Pattern, Identifying the Causes of Action and Sources of Rules See breakout grid for your designated breakout room This one-hour session will focus on taking apart the fact pattern that will be used through the remaining breakout sessions. Emphasis will be placed on identifying the key issues and causes of action and then sourcing the rules that will be utilized in the case. The rules identified in the earlier lecture will be applied here.	Multiple Faculty
12:05pm-12:25pm 20 min	Recap/Summary of Breakout & Lunch Sponsor General Session-Montego F	
12:25pm – 1:30pm	Lunch Sponsored by Forge Consulting Montego ABC	
1:30pm – 2:15pm 45 min	Black Letter Law 30(b)(6) Depositions General Session-Montego F This lecture will review and explain the black letter law and its application to taking depositions of trucking company corporate representatives in truck crash cases. The faculty will also cover strategies for the use of these key depositions.	Katherine Harvey- Lee

Thursday, March 30, 2023 - continued

2:15pm – 3:30pm 75 min	Breakout Session: Practice Driver Depositions and 30(b)(6) Depositions of Safety Director See breakout grid for your designated breakout room Students will each do a practice examination of the safety director or corporate representative and truck driver. Students will use rules and anchors to establish both the driver's negligence and the corporation's own direct negligence. The faculty will coach students on their examinations. Students will take turns playing the role of the safety director.	Multiple Faculty
3:30pm – 3:50pm 20 min	Refreshment Break Montego ABC	
3:50pm – 5:45pm 115 min	Breakout Session Continued: Practice Driver Depositions and 30(b)(6) Depositions of Safety Director See breakout grid for your designated breakout room Students will each do a practice examination of the safety director or corporate representative and truck driver. Students will use rules and anchors to establish both the driver's negligence and the corporation's own direct negligence. The faculty will coach students on their examinations. Students will take turns playing the role of the safety director.	Multiple Faculty
5:45pm – 5:55pm 10 min	Recap of afternoon/summary General Session-Montego F	
5:55pm – 6:55pm	Welcome Reception Sponsored by Priority Responsible Funding Montego ABC	

Friday, March 31, 2023

TIME	TOPIC	SPEAKER
8:00am - 9:00am	Breakfast in Exhibit Hall Sponsored by: RGK Consultants Montego ABC	
9:00am – 9:50am	Opening Basics – Black Letter Law	Maxey Scherr
50 min	General Session-Montego F	
	This lecture will review and explain the black letter law and its	
	application to opening statements and some strategy tips for opening.	
9:50am - 10:40am	Mock Plaintiff Opening	Sach Oliver
50 min	General Session-Montego F	
	This lecture is an actual opening used in a trucking case and the	
	strategy behind the sequencing of the opening.	
10:40am – 11:00am	Refreshment Break	
20 min	Montego ABC	
11:00am - 12:45pm	Breakout Session: Workup of Crash Opening Statement-	Multiple Faculty
105 min	Crash Sequence Only	•
	See breakout grid for your designated breakout room	
	Students will work together to create an opening statement based on the fact pattern provided, the rules and standards created in prior	
	breakout sessions. Faculty will provide pointers and concepts for	
	effectively communicating your case to the jury.	
12:45pm – 1:05pm	Recap/Summary of Breakout & Lunch Sponsor	
20 min	General Session-Montego F	
1:05pm – 2:10pm	Lunch Sponsored by Physician Life Care Planning Montego ABC	
2:10pm – 4:00pm	Breakout Session: Building the Opening and Practice	Multiple Faculty
110 min	See breakout grid for your designated breakout room	ividitiple i acuity
110111111	Students will work together to create an opening statement based on	
	the fact pattern provided, the rules and standards created in prior	
	breakout sessions. Faculty will provide pointers and concepts for	
	effectively communicating your case to the jury.	
4:00pm – 4:15pm	Refreshment Break	
15 min	Montego ABC	

Friday, March 31, 2023_- continued

4:15pm – 5:45pm 90 min	Breakout Session Continued: Building the Opening and Practice See breakout grid for your designated breakout room Students will work together to create an opening statement based on the fact pattern provided, the rules and standards created in prior breakout sessions. Faculty will provide pointers and concepts for effectively communicating your case to the jury.	Multiple Faculty
5:45pm – 5:50pm 5 min	Recap & announcements General Session-Montego F	

Saturday, April 1, 2023

TIME	TOPIC	SPEAKER
8:00am - 9:00am	Breakfast in Exhibit Hall Sponsored by Montego ABC	
9:00am – 9:45am 45 min	Introducing the Negligent Selection Case – Black Letter Law, Key Documents and Industry Resources	Eric Penn
	General Session-Montego F	
	This lecture will cover the rules applicable to broker/shipper cases,	
	including the Federal Motor Carrier Safety Regulations, industry	
	standards such as Transportation Intermediary Association standards,	
	key contractual documents and provisions and other sources for	
	selecting safe independent contractors,	
9:45am – 11:00am	Breakout Session: Identifying Issues in Broker Shipper Cases-	Multiple Faculty
75 min	Key Deposition	
	See breakout grid for your designated breakout room	
	Students will each do a practice examination of the corporate	
	representative of broker and shipper. Students will use rules and	
	anchors to establish negligence in broker/shipper cases. The faculty	
	will coach students on their examinations. Students will take turns	
	playing the role of the deponent.	
11:00am – 11:15am	Refreshment Break	
15 min	Montego ABC	
11:15am – 12:15pm 60 min	Breakout Session Continued: Identifying Issues in Broker Shipper Cases-Key Deposition	Multiple Faculty
	See breakout grid for your designated breakout room	
	Students will each do a practice examination of the corporate	
	representative of broker and shipper. Students will use rules and	
	anchors to establish negligence in broker/shipper cases. The faculty	
	will coach students on their examinations. Students will take turns	
	playing the role of the deponent.	
12:15pm – 12:30pm	Program Wrap Up	
15 min	General Session-Montego F	